توسعه وب

معرفی بهترین ابزار تست API

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

برنامه نویسی و کدنویسی به هر شکل و با هر زبانی که انجام شود، همیشه نیازمند بررسی و آزمایش است. آزمایش کردن کد و بررسی عملکرد آن و تشخیص این که یک مجموعه کد درست کار می کند یا نه، جزیی جدانشدنی از برنامه نویسی است. در فرآیند ساخت و طراحی API نیز همین قانون برقرار است و تست API یک امر اجتناب ناپذیر است. حالا سوال اصلی مطرح می شود:بهترین ابزار تست API چه نرم افزارهایی هستند؟

برای بررسی کردن و ارزیابی API طراحی شده، ابزارهایی ساخته و عرضه شده اند که با آن ها می توان API را به خوبی و با تست های مختلف ارزیابی کرد. از جمله تست های مربوط به امنیت API، تست عملکرد یا اصطلاحا پرفورمنس API و… است. در ادامه این مطلب، ضمن توضیح بیشتر درباره این ابزارها و معرفی آن ها، به معرفی بهترین ابزار تست API خواهیم پرداخت.

تست API

تعریف API چیست؟

API (Application Programming Interface) یک رابط محاسباتی است که نحوه تعامل اجزای نرم افزار با یکدیگر را تعریف می کند. این یک روش تعامل برنامه ای با یک جز component نرم افزار یا منبع جداگانه است و عملکردها را برای استفاده و آزمایش داخلی یا خارجی نشان می دهد. API مشخص می کند که چه درخواست هایی می توان ارائه داد ، چگونه انجام می شود و پیچیدگی توسعه دهندگان را پنهان می کند. API سیستم ها را به شرکا گسترش می دهد ، کدها را سازماندهی می کند و مولفه ها را قابل استفاده مجدد می کند.


تست API چیست؟

تست API مجموعه اقدامات تضمین کیفیت است که شامل برقراری تماس با نقطه پایانی API ، دریافت پاسخ API و تأیید اعتبار کدهای وضعیت API ، زمان پاسخ و داده ها بر خلاف قوانین از پیش تعیین شده است. تست API معمولاً توسط یک ابزار نرم افزاری یا وب سرویس انجام می شود و عمدتاً بر آزمایش لایه منطق تجارت تمرکز دارد.


هدف از تست API چیست؟

لازم است پیش از معرفی بهترین ابزار تست API در مقدمه ای کوتاه از ضرورت این موضوع و دلیل آن گفته شود. همان طور که می دانید، یکی از اجزای جدانشدنی برنامه نویسی فرآیند تست و بازبینی کدها است. هر چه قدر در بازبینی و تست رشته کدهای نوشته شده دقت بیشتری به خرج داده شود، خروجی مطمئن تر و کارآمدتری خواهیم داشت. به عبارتی دیگر، هر چه برنامه نویس زحمت بیشتری بکشد و بهتر عیب های کد خود را کشف کند، مشتریان زحمت کمتری خواهند داشت و استفاده از خروجی برایشان راحت تر خواهد بود.

تست API

در زمینه تست کردن API ، یکی از نکات بسیار کلیدی و مهم این است که بدانیم هدف و مقصود از ساخت این API چیست. پاسخ به این سوال نقش تعیین کننده ای در فرایند تست کردن API دارد؛ چرا که باعث می شود دولوپر بتواند داده های حاصل شده از تست را بر اساس یک مبنای مشخص و منطقی و منطبق با هدف نهایی پروژه آماده کند. این کار موجب می شود شیوه تایید پاسخ های API مشخص شود؛ مثلا پاسخ ها با هماهنگی با سایر API ها تایید شوند یا بر اساس اطلاعات موجود در دیتابیس.


هدف از ساخت API چیست؟

API با هدف دسترسی راحت و سریع به منابع و اطلاعات موجود در پایگاه داده اپلیکیشن ساخته و طراحی می شود. APIها این کار را از طریق خواندن اطلاعات، ایجاد داده های جدید یا ویرایش و به روز رسانی اطلاعات انجام می دهند. به همین دلیل است که باید پاسخ مناسب و روشنی برای این سوال که «هدف و مقصود از ساخت API چیست» یافت تا بتوان API را کارآمد و موثر ساخت. در فرایند ساخت و تست کردن APIها باید حتما انواع ورودی ها و خروجی ها، رابطه API ها با یکدیگر و هماهنگی بینشان و نیز رابطه بین API و اطلاعات پایگاه داده به دقت مورد بررسی قرار بگیرند.

یک نکته جالب درباره تست کردن API آن است که برای بررسی API معمولا از رابط گرافیکی (Graphical User Interface) استفاده نمی شود؛ چرا که هدف اصلی بررسی و سنجش کیفیت انتقال اطلاعات و پیام ها است. در ادامه به معرفی چند مورد از بهترین ابزار تست API خواهیم پرداخت.

 هدف از ساخت API

انواع تست API

انواع تست API که می‌توان روی اپلیکیشن‌ها انجام داد، بر اساس دلایل اجرای این تست به‌صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند

  1. تست عملکرد (Functionality Testing): بررسی این که API دقیقاً همان کاری را انجام می‌دهد که قرار است انجام دهد.
  2. تست اطمینان (Reliability Testing): بررسی این که API می‌تواند به‌طور مداوم به نتایج موردنظر، متصل و منجر شود.
  3. تست بار (Load Testing): بررسی این که API می‌تواند حجم زیادی از فراخوانی‌ها را کنترل کند.
  4. تست خلاقیت (Creativity Testing): بررسی این که API می‌تواند به روش‌های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.
  5. تست امنیت (Security Testing): بررسی این که API الزامات امنیتی از جمله احراز هویت، مجوزها و کنترل دسترسی را تعریف کرده است.
  6. تست مهارت (Proficiency Testing): بررسی این که آیا API باعث افزایش توانایی‌های توسعه‌دهندگان می‌شود یا خیر.
  7. تست اسناد (Documentation Testing): که به آن تست کشف (Discovery) نیز گفته می‌شود، بررسی می‌کند که آیا اسناد API به راحتی کاربر را راهنمایی می‌کنند یا خیر.
  8. تست منفی (Negative Testing): بررسی انواع ورودی‌های اشتباهی که کاربر می‌تواند وارد کند.

تست‌های API به طور خاص برای تأیید انطباق عملکرد همه اجزای سیستم با انتظاراتی که از آن داریم، طراحی شده‌اند و به شما کمک می‌کنند تا نقص احتمالی رابط‌های کاربری، سرورها و پایگاه داده‌ها را تشخیص داده و کیفیت کلی نرم‌افزار و تجربه کاربر را بهبود دهید. بنابراین تست API یک تست مهم در مهندسی نرم‌افزار محسوب می‌شود.در ادامه به بررسی بهترین ابزارها برای انجام تست API می‌ پردازیم.


بهترین ابزار تست API

مواردی که در ادامه مطلب ارائه می شوند از جمله کارآمد ترین و بهترین ابزار برای تست API یک وب سرویس یا اپلیکیشن به حساب می آیند. مانند:

نرم افزار JMeter

یک نرم افزار ساخته شده توسط شرکت صاحب نام Apache. این نرم افزار کاملا با زبان محبوب جاوا نوشته شده است و به صورت اوپن سورس (Open Source) ارائه گردیده. از JMeter می توان برای تست کردن وب اپلیکیشن ها، میل سرورها، اف تی پی و وب سرویس ها استفاده کرد.

JMeter

SoapUI

یک ابزار اپن سورس با سابقه طولانی که جز بهترین ابزار برای تست API است. SoapUI از سال 2006 یکی از ابزارهای مورد استفاده برنامه نویسان و دولوپرها بوده و کاربرد گسترده ای در طول این سال ها داشته است. دولوپرها برای تست کردن پروتکل های SOAP و REST از این ابزار استفاده می کنند. SoapUI هم به صورت رایگان و هم به صورت پولی عرضه شده است. هم چنین سورس کد اصلی این ابزار در وبسایت گیت هاب قرار دارد و می توان به سادگی به آن دسترسی داشت.

SoapUI

Insomnia

Insomnia هم مانند ابزار قبلی، دو ورژن دارد: ورژن پریمیوم یا پولی و ورژن رایگان. اگرچه نسخه پریمیوم آن ابزارهای گسترده تر و بهتری در اختیار برنامه نویسان و دولوپرها قرار می دهد اما نسخه رایگان آن نیز برای ویندوز و مکینتاش و لینوکس طراحی شده است و تا حد زیادی نیاز دولوپر را برطرف می کند.

Insomnia

Advanced REST Client

Advanced REST Client یک پلاگین مخصوص مرورگر گوگل کرم است. این افزونه دولوپرها را قادر می سازد که هر نوع درخواستی از نوع http را ارسال کنند. البته این افزونه مدت هاست دیگر به روزرسانی نشده و توسعه نیافته و تنها نسخه دسکتاپ آن به صورت رایگان و اپن سورس موجود است.

Advanced REST Client

Postman

Postman یک نرم افزار کاربردی و هم یکی از افزونه های کاربردی مرورگر گوگل کروم است که در زمینه تست کردن API کاربرد دارد. در واقع استفاده از این افزونه مفید و کارآمد، یکی از بهترین ابزار برای تست API به شمار می آید. با استفاده از افزونه Postman می توان به سادگی متدهای مختلف API مورد نظر را اجرا و ارزیابی نمود.

با استفاده از Postman می توان به سرعت درخواست های مختلف از نوع HTTP تولید و آن ها را ارسال نمود و اطلاعات لازم را دریافت کرد. از امکانات خوبی که این مرورگر را نسبت به سایر روش های متمایز و برجسته می کند عبارتند از:

  • امکان تجزیه و تحلیل پاسخ های دریافت شده
  • امکان ذخیره کردن درخواست های HTTP و استفاده از آن ها در موارد بعدی
  • امکان تغییر و تنظیم سریع و راحت محتوای درخواست ها
  • قابلیت سفارشی کردن (Customize)
  • امکان تشخیص و احراز هویت کاربران در هنگام ارسال داده ها

این ویژگی ها باعث می شوند تا استفاده از این افزونه بسیار راحت بوده و موجب صرفه جویی زیادی در زمان بشود.

Postman

البته این نکته لازم به ذکر است که Postman در ابتدا تنها به صورت یک پلاگین ارائه شده بود. اما با گذشت زمان و موفقیت و محبوبیتی که کسب کرد، به شکل یک نرم افزار هم برای ویندوز و هم سایر سیستم عامل ها تولید شد. هم اکنون دو نسخه پولی و رایگان از این اپلیکیشن وجود دارد.

اکنون که به بررسی چند مورد از بهترین ابزار برای تست API پرداختیم، یادآوری یک نکته خالی از لطف نیست: سخت ترین مراحل تست کردن API مراحل مربوط به مدیریت کردن داده های تست شده و تایید آن هاست. هر چه قدر API پیچیده تر و تخصصی تر باشد، سختی و دشواری این مراحل نیز بیشتر خواهد بود.

سیتی نت فعالیت خود را از سال 1387 در زمینه طراحی وب سایت و تولید نرم افزارهای تحت وب با رویکرد کاملا حرفه ای و تخصصی برای فعالان صنعت گردشگری آغاز کرده است


سوالات متداول

4.3/5 - (3 امتیاز)
پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *