توسعه وب

دلیل استفاده از web api

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

Api مخفف کلمات Application programming interface است. api در واقع رابطی است که توسط نرم افزار به منظور پیاده سازی مورد استفاده قرار می گیرد و به دیگر برنامه ها مجوز می دهد و دسترسی ارتباط با برنامه را آسان می کند. همچنین، api مجموعه ای از تعاریف، پروتکل ها و ابزارهای نرم افزاری به منظور ساخت نرم افزار و یا برنامه های کاربردی است. بستری که به کمک آن می توان پروتکل های HTTP را به صورت خیلی ساده تر پیاده سازی کرد، بستر Asp.Net ،Web api است. در واقع، Web api یک فریم ورک است که امکان پیاده سازی آسان پروتکل های Http را می دهد. بستر web api از متدهای Post ، Delete، Put و Get برای ارتباط با کاربر استفاده می کند. در واقع این بستر به طور کامل از سرویس های Rest پشتیبانی می کند.

معمولا سرویس های گیرنده زیادی می توانند از امکانات فریم ورک web api استفاده کنند. به عنوان مثال، غالب مرورگرهای وب، دستگاه های موبایل و حتی نرم افزارهای دسکتاپ از امکانات این فریم ورک استفاده می کنند.


پیاده سازی web api

از روش های مختلفی به منظور پیاده سازی api در بستر وب استفاده می شود. غالب این روش ها پروتکل های http و Rpc را شامل می شوند. در واقع، برنامه ها از پروتکل های http در کنار امکانات RPC به منظور فراخوانی متدهای مورد نیاز در بستر وب استفاده می کنند. امکانات RPC باعث می شوند که ما بتوانیم از متدها روی یک کامپیوتر دیگر، در محیط شبکه استفاده کنیم.

همچنین، متدهای پروتکل Http و اعمال آنها نیز در بستر web api قرار داده شده اند. مانند، بازیابی اطلاعات یک شیء، درج اشیاء، حذف اشیاء و حتی بروز رسانی اطلاعات موجود در رابطه با اشیاء. اشیاء نیز می توانند شامل هرچیزی باشند، اعم از تصویر، محصول، خبر و… در واقع هر یک از این توابع و اعمال توسط یک آدرس اینترنتی مجزا و اختصاصی پستیبانی می شوند.

در نتیجه، web api باعث می شود که افراد و نرم افزارهای دیگر قادر باشند، از متدها و امکانات یک برنامه و نرم افزار خاص استفاده کنند. در این صورت، بستر web api را می توان مناسب ترین بستر برای استفاده در برنامه های مبتی بر تلفن همراه شناخت.


مشخصات و کاربردهای سرویس های restful

از طرفی، بستر Web api بر مبنای سرویس های restful طراحی و پیاده سازی شده است. مشخصات و کاربردهای این سرویس ها نیز عبارتند از:

  • سرویس های Restful از سمت سرویس سرور به منظور دریافت اطلاعات فراخوانی می شوند.
  • این سرویس ها با استفاده از توابع Http اطلاعات را ایجاد کرده، ویرایش می کنند و یا همچنین می توانند آنها را حذف نمایند.
  • در این سرویس ها از URL به منظور شخصی سازی موجودیت ها و یا همچنین عملیاتی که روی موجودیت ها انجام می شود، استفاده می شود.
  • در web api از توابع پروتکل HTTP به منظور تعریف عملیات مورد نیاز برنامه استفاده می شود. توابع این پروتکل همانطور که در بالا به آنها اشاره شد، عبارتند از، متدهای GET، POST، put، DELETE.
مشخصات و کاربردهای سرویس های restful

ویژگی ها و مشخصات بستر web api

برخی مشخصات و همچنین مفهوم بستر web api در بالا شرح داده شد. از دیگر ویژگی ها و مشخصات فریم ورک web api، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • این فریم ورک، نتیجه عملیات برنامه را در قالب Json یا XML برمی گرداند.
  • فریم ورک web api از تعریف کننده قالب اطلاعات بهره می برد. وظیفه تعریف کننده قالب اطلاعات یا همان Media Formatter نیز عبارت است از: شکل دهی و همچنین serilize کردن اطلاعات به فرمت های خاص (همان فرمت هایی که سرویس rest به برنامه باز می گرداند)، تعیین فرمت و قالب دیتا در هدر مربوط به پروتکل های Http و همچنین، تعیین فرمت و قالب کلیه اطلاعاتی که سرور مشخص کرده و به سمت سرویس گیرنده ارسال می کند.
  • فریم ورک web api روند ایجاد URL های مورد نیاز خود را تعیین می کند و برای این منظور از کلاس های تعریف شده Apicontroller و همچنین کلاس RouteTable استفاده می کند.
  • تعداد خط کدهایی که با استفاده از فریم ورک web api به منظور یک هدف خاص استفاده می شود، در مقایسه با سایر فریم ورک ها بسیار کمتر است.
  • نوشتن کد با استفاده از وب api بسیار آسان می باشد به این صورت که در این وب نیاز به استفاده از تنظیمات خاص به منظور تعریف سرویس در web config ها نمی باشد.
  • همچنین، در وب Api بسیار آسان تر می توان با binding ها ارتباط برقرار کرده و از این مورد نیز از سختی کار با وب Api می کاهد.
ویژگی ها و مشخصات بستر web api

دلیل استفاده از web api

همانطور که در بالا گفته شد، فریم ورک web api دارای مشخصات و ویژگی های منحصر به فردی است که آن را از سایر فریم ورک ها متمایز کرده است. در این صورت می توان دلایل استفاده از این فریم ورک را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • فریم ورک web api به سادگی مورد استفاده قرار می گیرد و اطلاعات آن نیاز به یادگیری و توضیحات پیچیده ای ندارد.
  • این فریم ورک از فرمت های مختلف در http به خصوص فرمت های Json و XML پشتیبانی می کند.
  • همچنین، فریم ورک web api از تمامی توابع پروتکل Http نیز پشتیبانی می کند.
  • این فریم ورک امکان اجرا کردن برنامه را در موبایل و یا هر برنامه دیگری، به کاربران خود می دهد. در حال حاضر، استفاده کاربران از برنامه ها تنها به مرورگر محدود نمی شوند. در این صورت، اکثر کاربران تمایل دارند نرم افزار خود را در موبایل، تب لت، کامپیوتر، لپ تاپ و سایر دستگاه ها اجرا کنند. Web api این امکان را به کاربران خود می دهد.
  • ساختار mvc گزینه خوبی برای سرویس های http در فریم ورک web api به شمار می رود. در این صورت اگر شما پروژه web api خود را در mvc اجرا کنید در مراحل ساده تری می توانید این کار را انجام دهید زیرا ساختار mvc همانند ساختار web api است. در واقع، web api امکانات mvc را پشتیبانی می کند مانند فیلترگذاری قبل و بعد از اجرا. همچنین تمامی عملیات mvc در web api پشتیبانی می شوند.
  • همانند mvc، می توان از فریم ورک web api به عنوان مسیریاب و کنترلگر استفاده کرد.
  • فریم ورک web api، با استفاده از کلاس تعریف شده HttpConfiguration قابل پیکربندی است.
  • همچنین این فریم ورک، به منظور ایجاد سرویس های restful بسیار ایده آل است.
  • با توجه به خدمات http، فریم ورک web api برای همه کاربران قابل استفاده است و می توان این سرویس در اختیار تمامی کاربران قرار داد.
  • فریم ورک web api، open source است و همچنین با net framework سازگاری دارد.
دلیل استفاده از web api

عملیات های web api

همانطور که در بالا گفته شد، عملیاتی مانند درج اشیاء، بازیابی آنها، حذف و یا بروز رسانی اشیاء در Web api قابل اعمال و انجام هستند. شیء نیز می تواند هرگونه داده ای را شامل شود. هر کدام از این عملیات نیز با استفاده از یک آدرس اینترنتی بخصوص پشتیبانی می شوند


تعریف Web Service

Web service ها همان منابعی هستند که در محیط اینترنت در دسترس عموم کاربران قرار می گیرند. در نتیجه، به منظور استفاده از web service باید شبکه ای از کامپیوترها به هم متصل شده و در دسترس باشند. اما استفاده از web api به این شرایط نیاز ندارد و در واقع این فریم ورک یک نرم افزار نصب شده روی سیستم های مختلف است که تعدادی Api را در اختیار کاربر قرار می دهد.


تفاوت Api و web service

Api و web service به طور کلی از یکدیگر جدا نیستند. در واقع Api و web service در بسیاری از موارد یکدیگر را تکمیل می کنند و می توانند زیر مجموعه ی یکدیگر باشند. در این صورت، می توان گفت که هر web service یک api است. به این دلیل که به وسیله وب سرویس افراد می توانند امکانات و همچنین داده های موجود در یک برنامه کاربردی و یا نرم افزار را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

اما در برابر، لزوما نمی توان گفت که Api یکweb service است. زیرا همانطور که در بالا اشاره شد، استفاده از وب سرویس ها تنها در شرایطی امکان پذیر است که چند عدد کامپیوتر در یک شبکه به یکدیگر متصل باشند و با هم ارتباط داشته باشند. اما استفاده از Api لزوما اینگونه نیست.

هر دوی این موارد بسیار پرکاربرد هستند و بسته به ویژگی ها و موارد استفاده شان توسط کاربران متعددی در بخش های مختلف، مورد استفاده قرار می گیرند. اما در حال حاضر می توان گفت که web Api به سرعت در حال رشد است و ممکن است طی سالیان جاری جایگزین web service شود. زیرا web api ها ویژگی های منحصر به فرد و موارد استفاده بیشتری دارند.


در چه مواردی از web api استفاده می شود؟

  • در صورتی که فرد از net framework 4.0 و یا بالاتر استفاده می کند، استفاده از web api بهترین اقدام است.
  • در صورتی که می خواهید یک سرویسی که تنها پروتکل های Http را پشتیبانی می کند، بسازید، می توانید web api را به منظور این کار این کار انتخاب کنید.
  • به منظور ایجاد سرویس های restful، فریم ورک Web api مناسب ترین گزینه است.
  • همچنین، اگر می خواهید با asp.net mvc کار کنید، می توانید از فریم ورک web api استفاده کنید زیرا سازگاری زیادی با mvc دارد.

سوالات متداول

1/5 - (1 امتیاز)
پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *