وب سرویس راویس

سخت افزار و شبکه

در جهان امروز، ارتباطات و وب سرویس ها یکی از مهمترین نیازهای ثانویه بشر تلقی می شود. تکنولوژی شبکه کامپیوتری آغازگر نسل نوینی بود که امروزه از آن به عنوان عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات یاد می شود. با گسترش این فناوری می توان به راحتی در یک سازمان، تبادل اطلاعات انجام دهیم. بدون اینکه نگران دسترسی افراد خارج از سازمان باشیم. همچنین به راحتی می توان اخبار لحظه ای سراسر دنیا را رصد کنیم و ببینیم در این کره خاکی چه می گذرد. اگر می خواهید با شبکه های کامپیوتری ( سخت افزار و شبکه) بیشتر آشنا شوید خواندن این مقاله را از دست ندهید.


شبکه کامپیوتری چیست؟

به اتصال دو یا چند کامپیوتر که قابلیت انتقال اطلاعات را دارند، شبکه کامپیوتری می گویند. شبکه های کامپیوتری با هدف تسهیل ارتباطات، اشتراک گذاری نرم افزارها و سخت افزارها و اشتراک گذاری اسناد و فایل ها به وجود آمدند. منظور از اشتراک گذاری میان نرم افزارها این است که کاربران بتوانند برخی اپلیکیشن های موجود روی کامپیوترهای متصل به شبکه را از راه دور اجرا کنند.

شبکه های کامپیوتری

اشتراک گذاری سخت افزارها یعنی دسترسی هر کامپیوتر در شبکه به منابع سخت افزاری و استفاده از آنها. تسهیل ارتباطات در یک شبکه به این معناست که کاربران می توانند به راحتی توسط ابزارهایی مثل پست الکترونیک، تماس تصویری، ویدئو کنفرانس، اتاق گفتگو و تلفن با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

یکی از ویژگی‌ های مهم در شبکه، قابلیت دسترسی به داده‌ها و اطلاعات در دستگاه‌ های ذخیره‌ سازی اشتراکی است. این مهم به این معناست که کاربران شبکه می توانند به داده ها و اسناد موجود بر روی سرور شبکه دسترسی داشته باشند.


تقسیم بندی شبکه

روش های زیادی برای دسته بندی شبکه ها وجود دارد، اما اگر بخواهیم شبکه کامپیوتری را از نظر اندازه تقسیم بندی کنیم، تقسیم بندی به شرح زیر محتمل خواهد بود:

  • شبکه شخصی (PAN)
  • شبکه محلی (LAN)
  • شبکه دانشگاهی (CAN)
  • شبکه کلان‌شهری (MAN)
  • شبکه گسترده (WAN)
تقسیم بندی شبکه

موارد مورد نیاز برای ایجاد یک شبکه کامپیوتری

اولین کاری که باید انجام دهید این است که از خود سوال کنید چه می خواهید؟ آیا یک شبکه کامپیوتری برای متصل کردن دو کامپیوتر در خانه خود برای شما کافیست؟ آیا می خواهید برای سازمان بزرگی تنظیمات و راه اندازی یک شبکه را انجام دهید؟ کاربران این شبکه چه افرادی هستند؟ کاربران چه انتظاری از این سیستم دارند؟ مزایای راه اندازی شبکه در آن شرکت یا سازمان چیست؟ و…گاهی اوقات شرکت مربوطه دارای شبکه است. اما می خواهد عملکرد شبکه را ارتقا دهد. شما باید بتوانید با بررسی تکنولوژی های موجود بهترین فناوری را برگزینید.


نکات تکمیلی برای ایجاد یک شبکه

پس از گذراندن مرحله نیاز سنجی نوبت به بررسی محل نصب است. شما باید با در نظر گرفتن مکان فیزیکی و شرایط محیطی، کار راه اندازی یک شبکه را شروع کنید. بررسی های فیزیکی محیط به شما این امکان را می دهد که در انتخاب تکنولوژی مناسب و تجهیزات مربوطه بهترین تصمیم را بگیرید.یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید، فاصله بین اجزای مختلف است.

اگر فاصله میان اجزا زیاد باشد، شبکه کارایی درستی نخواهد داشت. از مسیر کابل ها غافل نشوید. حتی الامکان سعی کنید کابل کشی از روی دیوار، کنار لامپ ها، از میان سقف و تجهیزات روشنایی عبور نکند. اگر شرایط محیطی به گونه است که کامپیوترها در ساختمان های متفاوت قرار دارند و دارای فاصله مکانی زیادی هستند، از فیبر نوری استفاده کنید. تکنولوژی فیبر نوری فواصل گسترده تری را تحت پوشش قرار می دهد.

دقت کنید که گاهی اوقات از شما می خواهند کامپیوترهای داخل یک اتاق را به شبکه کامپیوتری متصل کنید، در این هنگام نیازی به هزینه های بی مورد نیست. این کار را به راحتی توسط کابل های پیش ساخته انجام دهید.

کافیست کابل های پیش ساخته را با یک فاصله معقول از سطح زمین دور تا دور اتاق بکشید. اما در مواردی که کابل کشی از نظر ظاهری اهمیت داشته باشد، مجبور می شوید از کابل کشی توکار استفاده کنید. کابل کشی توکار به مدلی از کابل کشی گفته می شود که کابل ها را از داخل دیوارها و سقف ها عبور می دهند. طبعا این مدل از کابل کشی نیازمند هزینه بالاتر، برنامه ریزی تخصصی تر و تجهیزات بیشتری خواهد بود.

 اجزای شبکه

دما و رطوبت اجزای شبکه

دما و رطوبت اجزای شبکه شاید به ظاهر اهمیت چندانی نداشته باشد، اما به راستی مهم است. شما باید بدانید که کامپیوترهای متصل به شبکه در چه دمایی قرار دارند. آیا دمای محل نصب اجزای شبکه در ساعات کاری و ساعات غیر کاری متفاوت است یا خیر. اگر قرار باشد، کامپیوترهای متصل به شبکه در ساعات غیر کاری هم به فعالیت خود ادامه دهند، وضعیت دمای این سیستم ها چگونه است.

دما و رطوبت اجزای شبکه

توجه کنید که ممکن است سیستم تهویه در ساعات غیر کاری شرکت خاموش باشد. دمای بالاتر از حد مجاز سیستم و همچنین پایین تر از حد معمول بر روی کارایی کل شبکه تاثیر می گذارد. همچنین در بعضی موارد امکان دارد دمای محفظه نگهدارنده سرور کنترل نشود و یا تجهیزات بسیار زیادی از اجزای سیستم در یک مکان نزدیک به هم قرار گرفته باشند. حرارت حاصل از اجزا، کارایی شبکه را پایین می آورد.

در این صورت شما باید از یک کنترل کننده دمای مستقل برای تنظیم درجه حرارت استفاده کنید. یک شبکه کامپیوتری گسترده حتما باید دارای مکانیزم هایی برای تحمل خطا باشد. در غیر این صورت یک عیب سخت افزاری در سرویس شبکه باعث به وجود آمدن خسارات جبران ناپذیری به پیکربندی شبکه خواهد شد.


سخت افزارها و ابزارهای لازم

برای ایجاد یک شبکه کامپیوتری تکنولوژی ها و سخت افزارهای بسیار متفاوتی وجود دارد. کارت شبکه، هاب، کابل شبکه، مسیریاب، پرینت سرور، اکسس پوینت، سوئیچ شبکه، تکرارگر، پل و ….

یکی از مهمترین اجزای شبکه کامپیوتری، کارت شبکه است. وظیفه کارت شبکه، اتصال کامپیوتر به شبکه است. در این صورت امکان دریافت و ارسال داده از شبکه به کامپیوتر وجود دارد. اغلب کامپیوترها و رایانه های شخصی بر روی مادربرد خود کارت شبکه دارند. اما اگر نیاز باشد کارت شبکه را جداگانه تهیه کنیم، این سخت افزار باید با محیط انتقال داده سازگاری داشته باشد.

یکی دیگر از اجزای مهم، هاب می باشد. هاب یا جعبه تقسیم در واقع یک نقطه اتصال مرکزی در پیکربندی شبکه کامپیوتری است. هر کامپیوتر در شبکه به هاب متصل می شود. یکی دیگر از تجهیزات لازم که عملکردی مشابه هاب دارد، سوئیچ نام دارد. سوئیچ تمام کارهای مشابه با هاب را انجام می دهد. با این تفاوت که اگر از سوئیچ استفاده کنیم، امکان تصادم در شبکه از بین خواهد رفت. در واقع سوئیچ با مجموعه ای از مدارات منطقی داخلی تصادم درون شبکه را حذف می کند.

hardware-networking

مسیریاب نیز یکی دیگر از اجزای شبکه کامپیوتری است. از مسیریاب برای اتصال شبکه ها به یکدیگر استفاده می کنند. مسیریاب با یافتن کوتاهترین مسیر، بهینه ترین راه را برای انتقال بسته اطلاعاتی انتخاب می کند و داده ها را به مقصد می رساند. بستر انتقال داده ها در یک شبکه محلی کابل است. شایان ذکر است که محیط انتقال غیر فیزیکی مانند امواج رادیویی نیز می تواند بستر انتقال داده باشد.


سوالات متداول

  1. شبکه کامپیوتری چیست؟

    به اتصال دو یا چند کامپیوتر که قابلیت انتقال اطلاعات را دارند، شبکه کامپیوتری می گویند.

  2. هدف از ایجاد شبکه های کامپیوتری چیست ؟

    شبکه های کامپیوتری با هدف تسهیل ارتباطات، اشتراک گذاری نرم افزارها و سخت افزارها و اشتراک گذاری اسناد و فایل ها به وجود آمدند.

  3. تقسیم بندی شبکه ها از نظر اندازه

    شبکه شخصی (PAN)
    شبکه محلی (LAN)
    شبکه دانشگاهی (CAN)
    شبکه کلان‌شهری (MAN)
    شبکه گسترده (WAN)

سخت افزار و شبکه

شرایط خرید اقساطی
3/5 - (2 امتیاز)